Chili con carne – Kongen af Tex Mex

Chili con carne er et spansk navn og betyder ”chili med kød”, men på trods af det spanske navn og den almene opfattelse blandt folk, så har retten faktisk ikke rødder i hverken Spanien eller Mexico, men derimod i San Antonio, Texas.

Som navnet så rigtigt fortæller, er her tale om en krydret ret. Chili con carne består nemlig hovedsagligt af kød og grønsager i en krydret sauce. Disse tre elementer er bærende i retten, men derudover ser vi et stort mix af retten, der laves i mange forskellige udgaver, nogle med chokolade, andre med bønner osv. Du kan finde bunkevis af spændende chili con carne opskrifter hos Femina. Et eksempel på en opskrift på retten kan findes herunder:

Ingredienser (4 personer) 

  • 1 kg oksebov
  • Salt og friskkværnet peber
  • 1 spsk. smør
  • 100 g skalotteløg
  • 4 fed hvidløg
  • ½ l mørkt øl
  • 2 dåser flåede, hakkede tomater
  • 2 dåser røde kidneybønner
  • 1 l vand
  • 3 løg
  • 3 peberfrugter
  • 3-4 chilifrugter
  • Solsikkeolie

Fremgangsmåde 

  1. Kødet krydres med salt og peber på begge sider
  2. 1 spsk. olie og smør i en stor stegegryde(skal tåle at komme i ovnen)
  3. Kødet brunes grundigt på alle sider
  4. Snit skalotteløgene i grove stykker og tilsæt dem, når kødet er brunet
  5. Skru lidt ned for varmen og rør af og til, mens løgene bruner.
  6. En liter vand og halvdelen af øllen tilsættes
  7. Læg låg på og sæt gryden i ovnen ved 150° i 3-4 timer.
  8. Tag kødet op af gryden og pil det i stykker med to gafler.
  9. Sortér ben og fedt fra samtidig.
  10. Læg kødet tilbage i fonden igen.
  11. Hak løgene fint, skær peberfrugterne i mundrette stykker og hak hvidløgene og chilifrugterne.
  12. Sæt en pande med en smule olie på blusset og svits løg, peberfrugt, hvidløg og chili herpå i 5 min. under omrøring.
  13. Tilsæt hakkede tomater og hæld pandens indhold over i stegegryden.
  14. Lad bønnerne dryppe af og skyl dem, inden de hældes i gryden sammen med den sidste halvdel af øllet.
  15. Lad retten simre i en lille times tid uden låg, så den kan få en passende konsistens. Smag til med salt, peber og chili undervejs.

Server med fordel retten sammen med en let salat og eventuelt lidt brød.

Der findes også en del danske blogs der skriver om chili con carne, og det kan der faktisk komme meget sjov ud af. Se eksempelvis det her indlæg fra bloggeren Tiiner.

 

Billede: angermann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *