Er du vild med thaimad, eller er du i det hele taget lidt af et madøre, hvorfor så ikke planlægge din næste rejse ud fra dine smagsløgs præferencer? Det thailandske køkken er enormt alsidigt og smagfuldt i dets uendelige kombinationer, så hvis du virkelig er på udkig efter noget, der kan sætte fut i dine smagsløg og vil efterlade dig i et såkaldt ’food coma’, så er Thailand bestemt ikke et dårligt bud. Du kan booke selve rejsen til Thailand gennem Spies, der har indkvarteringer i flere dele af landet. Det giver dig mulighed for at besøge flere forskellige steder på en gang, medmindre du foretrækker at opholde dig det samme sted på hele rejsen.
Mad i den thailandske kultur
I Thailand udgør mad en central del af alle sociale lejligheder – og omvendt. Det vil sige, at mad ofte bliver den sociale lejlighed i sig selv eller en grund til at fejre. Dette skyldes dels den thailandske venlige, sociale natur, men også den måde, hvorpå mad bestilles og spises i Thailand. I Vesten består et ’normalt’ restaurantmåltid af en forret efterfulgt af en hovedret og dessert med separat bestilling. I Thailand findes konceptet forret ikke på samme måde, og der er typisk heller ikke en ret, der tilhører en bestemt person. Som regel bestiller man nemlig det samme antal retter som folk til stede, men alle retter deles og nydes sammen, hvilket også er med til at gøre det til en social lejlighed.
Et typisk thailandsk måltid omfatter de fire vigtigste smage: salt, sødt, surt og krydret. Faktisk anses de fleste thailandske retter ikke for tilfredsstillende, medmindre de kombinerer alle fire smagsnuancer. Dessert kan meget simpelt bestå af frisk frugt, såsom ananas eller andre eksotiske frugter.
Thai køkkenets historiske baggrund
Smagene i nutidens Thailand bærer præg af en gammel historie. Så tidligt som i det trettende århundrede havde det thailandske folk etableret, hvad der kunne betragtes som hjertet af det siamesiske køkken som vi kender det i dag: forskellige typer kød og skaldyr kombineret med lokale grøntsager, urter og krydderier som hvidløg og peber, serveret med ris. Senere bragte kineserne nudler til Thailand samt introduktionen af det vigtigste thailandske madlavningsværktøj: stålwokken.
Thai køkkenet er også stærkt påvirket af indiske krydderier og smage, hvilket er tydeligt i sine berømte grønne, røde og gule karryretter. Det ville imidlertid være næsten umuligt at forveksle en indisk karry med en fra Thailand, selvom thailandsk karry indeholder mange indiske krydderier i sine pastaer, formår det nemlig stadig at opretholde sin egen unikke smag med tilsætning af lokale krydderier og ingredienser.
Andre indflydelser på thailandsk madlavning kan findes i landene i nærheden eller omkring Thailand, såsom Vietnam, Cambodja, Indonesien, Laos, Burma og Malaysia. Disse store indflydelser formår at skabe den komplekse smag af nutidens thailandsk madlavning – en af de hurtigst voksende og mest populære i verden.
Rejs til det unikke thailandske køkken med Spies, hvor du kan booke din rejse lige her.