Man kan sagtens forstå, den ældre aldersgruppe rejser til Cypern for at slappe af i solen og varmen nede i Middelhavet, men hvorfor rejser også de unge mennesker samt børnefamilier også til Cypern? Svaret kan være, at man gerne vil slappe af ved vandet på de endeløse strande under parasollerne, men også fordi man vil smage de sunde cypriotiske delikatesser. Maden kan være et trækplaster i sig selv, så her kan du få interessante oplysninger om Middelhavskøkkenet. Jeg har været på Cypern flere gange, og min tur for nylig med Spies Rejser til Cypern var virkelig en succes, da jeg havde fundet billige rejser på hjemmesiden med all inclusive, så der var både luksushotel og helpension med i prisen.
Den sunde mad i middelhavsområdet
Hele området omkring Middelhavet består af et specielt køkken, som er koncentreret omkring friske fiskeretter, men også svinekød, lam, samt grønsager er blandt de traditionelle retter. Landene består af både Cypern, Grækenland, Italien, Frankrig og Tyrkiet, men også regionerne Mellemøsten og Nordafrika har deres egne bidrag til de kulinariske delikatesser og specialiteter. Cypern er berømt for at være hjemstedet for den gode levemåde, og øens navn blev synonym med luksus for både mennesker og dyr. Man kan i dag nyde de lokale retter på de talrige tavernaer, restauranter, hoteller samt caféer. Man drikker både traditionel kaffe på caféerne, men også den stærke tyrkiske kaffe er meget udbredt på Cypern. Til maden kan man drikke vin og andre gange alkohol. Carlsberg er et af de mest populære ølmærker på stedet, men blandt drinks er den græske Ouzo eller den bulgarske Mastika de mest populære sammen med den lokale Zivania. Selve maden er så sund med sine friske råvarer, at gennemsnitsalderen i området er forbløffende høj i forhold til det europæiske gennemsnit, og det skyldes nok de friskfangede fisk og de nyplukkede frugter og grønsager til retterne.
De mest populære retter på Cypern
Følgende retter er klart de mest udbredte på Cypern, men de kan naturligvis varieres i det uendelige med ingredienserne:
- Moussaka fremstillet af hakket kød fra lam eller okse. Man serverer retten sammen med grøntsager og skivede kartofler, æggemasse og pasta. Man kan også lave varianter med skiver af aubergine, løg og grøntsager.
- Souflaki eller Kebab kaldes de små stykker lam eller svin, som er stegt for svag varme med krydderier. Retten serveres med hakkede løg, salt og peber i et pitabrød.
- Kleftiko: Denne ret består af ovnstegt eller grillet lammekød, og hertil spiser man især ristede kartofler.
- Pastaretten Cyprus raviolis.
- Tavas er en sammenkogt ret med kalvekød, løg, krydderier samt krydderurter.
- Keftedes minder en del om frikadeller, da retten består af krydrede kødboller.
- Avgolemoni er en ret lavet af lemon og ægsuppe.
- Patcha er stuvet lam med lemon.
- Kleftiko er lam ristet i traditionel ovn.
- Afelia laves af gris i vinlage, hvorefter retten er sauteret med olie, koriander og vin.
- Souzoukko er en dessert, hvor man dypper tråde af nødder i varm vindrue juice.
- Meze (eller mezedes eller mezedakia) er en meget populær spise, som især minder om tapas, da den består af op mod 20 forskellige appetitvækkende mindre måltider. Ofte kan det være oste som halloumi, kaskavalli eller feta, tomater, oliven, selleri, skivede artiskokker eller røget bacon, houmous (gule ærter, med olivenolie og hvidløg), blæksprutte, rejer, frisk fisk, kylling, kalkun, agurker, grøn peber, tomater, seftalia (hjemmelavet pølse), koupepia (fyldte vinblade).
- Man fremstiller hjemmelavet brød til måltiderne, og det laves af hjemmedyrket hvede og den lokale salat med frisk koriander, grønne oliven, olivenolie, citron og fetaost.
- Taramosalata er en lækker delikatesse af fisk, olivenolie og citron.
- Village Salad er en delikat ret lavet af salatblade med frisk koriander, grønne oliven, olivenolie, citronsaft og feta ost.
- Taramo er en lækker salat fremstillet af fiskerogn, oliven olie og citronsaft.
Billede: www.Michie.ru