Klassisk dansk højtbelagt smørrebrød

De fleste elsker et godt stykke smørrebrød en gang imellem, og smørrebrød virker da også meget attraktive hos slagteren, hos smørrebrødsrestauranterne eller hos delikatessen i supermarkedet, men det gode er, at man selv kan lave højtbelagt smørrebrød for en brøkdel af prisen, hvis man blot ved hvordan. Her kommer der opskrifter og vejledning på de mest populære typer smørrebrød. Smørrebrød er en slags dansk nationalret, og det er især familien Davidsen, der i fem generationer har været førende på området, og de fleste har nok hørt om blandt andet restauratøren Oskar Davidsen og smørrebrødsopfinderen Ida Davidsen.

 

Generelt om smørrebrød

Der findes utallige varianter af smørrebrød, som adskiller sig en smule fra normale rugbrødsmadder i madpakken. Et stykke højtbelagt smørrebrød består dels af et stykke smurt rugbrød, pålæg eller andet fyld samt pynt på toppen. Man kan pynte med alle mulige former for ingredienser såsom majonæse, remoulade, dild, tomatskiver, æg, salt, peber, asparges, sennep, rødbeder, purløg og meget mere. Man bør ikke anvende margarine men smør til formålet, og der må også gerne være lidt salat nederst på brødet, og man kan både anvende groft eller fint rugbrød.

 

Eksempler på højtbelagt smørrebrød

  • Dansende pinsesol består af ristede baconskiver, kartoflerskiver og tomatskiver, der placeres skiftevis ovenpå brødet sammen med røræg.

 

  • Sol over Gudhjem er et stykke smørrebrød med røget sild med rå æggeblomme og løg eller purløg og evt. radiser.

 

  • Stjerneskud med en paneret rødspættefilet med salat, remoulade og citronskive.

 

  • Dyrlægens natmad med saltkød med sky, og nederst kan brødet smøres med krydderfedt eller leverpostej.

 

  • Roastbeef med remoulade, salat, peberrodssalat, skiver med tomat, appelsin, agurkesalat, løg og karse.

 

  • Kamsteg med remoulade, salat, skiver med tomat, agurkesalat, løg og karse.

 

  • Æg med rejer evt i majonæse.

 

  • Kartoffelmad pyntet med majonæse, dild, appelsin, tomat samt krydderier.

 

  • Skinkesalat med kogt skinke i creme fraiche med sennep og revet ost

 

  • Smørrebrød med torskerogn og kaviar

 

  • Tyrens øje består af et dejligt stykke smørrebrød med lyst brød, ansjos, løgringe, æggeblommer og kapers. Man placerer æggeblommen lægges inde i løgringen så det udgør et øje.

 

 

Billede: Kent Wang