Frikadeller fra hele verden

Det er ganske muligt, frikadeller ikke kendes mange andre steder end i Danmark, men rundt omkring i verden spiser man masser af forskellige typer frikadeller, men man giver dem blot en andet navn. Svenskerne kalder frikadeller for köttbullar, mens engelsktalende lande blot kalder dem for meatballs.

Men der er grundlæggende tale om samme opskrift, som naturligvis kan udvides ved at tilføje et pift af lokale krydderier, og disse eksperimenter laver vi jo også hjemme i Danmark, så opskriften en gang imellem varieres lidt.

De er en af de mest traditionelle danske nationalretter, så alle kender til denne ret. Man rører en fars sammen med hakkede løg, æg, mel og lidt salt og peber samt andre krydderier, hvorefter man former nogle små boller, der steges på panden.

Forskellige opskifter

Man kan nemt variere grundopskriften, således dine frikadeller smager lidt forskelligt fremover, og måske finder du på alternative opskrifter, som både er sundere og mere velsmagende end den grundlæggende opskrift, men den slags afgøres jo altid individuelt af smag og behag. Traditionelt set fremstiller man frikadeller af svinefars, men man kan sagtens lave frikadeller af alle mulige slags hakket kød såsom:

  • Oksefars
  • Kalvefars
  • Kyllingefars
  • Fiskefars
  • Fars lavet af lammekød, dyrevildt mm.

Det gør ikke noget, man anvender en fars med højt fedtindhold, men man bør blot stege (eller ovnbage) disse frikadeller lidt længere, så de skrumper en del, men de bliver stadig meget velsmagende. Hvis farsen er lavet af fedtfattigt hakket kød, så mister frikadellerne en del af smagen.

Man kan derimod sagtens gøre dem sundere, hvis man blander sunde hakkede ingredienser i farsen, før den steges. Kun fantasien sætter grænserne for mulighederne, men man kan typisk variere opskriften på frikadeller ved at blande eventuelt hakket spinat, reven gulerod eller havregryn i dejen.

Sådan serveres frikadeller

De i Danmark serveres normalt sammen med kartofler og brun sovs samt med lidt tilbehør såsom rødbeder eller salat. Men man kan også lave minifrikadeller, som især børn er vilde med, og om sommeren spiser mange kold kartoffelsalat til de lune deller.

Mange vælger også at spise dem sammen med stuvet spidskål eller stuvet hvidkål, og man kan også spise frikadellerne kolde, hvis de blev lavet dagen før, og de kan også skæres over og lægges som pålæg på en skive brød. Hvis man er på slankekur bør man især vælge deller fremstillet af kyllingefars, hvor fedtprocenten er meget lav og protein indholdet højt.

Man kan i bladet Femina online læse om alle mulige opskrifter og serveringsforslag på frikadeller, så det er bare med at komme i gang og finde familiens yndlingsopskrift.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *